Της: Έπη Τρίμη
Efi’s Secret’s: O περισσότερος κόσμος στέκεται διστακτικός και μπερδεμένος, θεωρώντας τις περισσότερες φορές πως η γιόγκα είναι αποκλειστικά και μόνο διαλογισμός, ο οποίος δεν τον αφορά και δεν καλύπτει τις ανάγκες του. Θα ήθελες να το σχολιάσεις;
I Soul Yoga: Για μένα η εξάσκηση στην Γιόγκα αποτελεί μια διαδικασία, μια διαδικασία αντίληψης και συνειδητοποίησης της πραγματικότητάς μας μέσα από ασκήσεις που φέρουν σε ισορροπία το νου με το σώμα. Η πρακτική της γιόγκα πέρα από την απελευθέρωση ορμονών που συμβάλλουν στην ευεξία μας όπως π.χ η β-ενδορφίνη, βοηθά το νου να συγκεντρωθεί και το σώμα να εκτελεί την κάθε στάση-πόζα με συνείδηση. Οι κινήσεις δεν γίνονται μηχανικά, και με την βοήθεια των αναπνοών κάποιος εστιάζει την προσοχή του στο σημείο του σώματος που ασκείται. Έτσι, ο διαλογισμός είναι αναπόφευκτος και απόλυτα επιθυμητός αφού, από μηχανικοί εκτελεστές, γινόμαστε παρατηρητές των κινήσεων μας και κατ’ επέκταση του εαυτού μας. Αν κάποιοι θεωρούν πως αυτή η πρακτική δεν τους αφορά ή δεν καλύπτει τις ανάγκες τους μάλλον στέκονται διστακτικά απέναντι στην έννοια του διότι ξεχωρίζουν την σωματική άσκηση από την πνευματική.

Efi’s Secret’s: H πρακτική της γιόγκα αποτελείται από μία σειρά ασκήσεων asanas και τεχνικών αναπνοής pranayama που έχουν ως σκοπό τη βαθύτερη γνώση του εαυτού μας. Όποιος ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαθήματα γιόγκα θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη, όλα, ωστόσο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του σώματος, χωρίς αυτό να αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους. Δώσε μας τα «φώτα» σου ώστε να αντιληφθούμε τις άνω έννοιες.
I Soul Yoga: Η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε όλους τους σωματότυπους και σε όλα τα επίπεδα γυμναστικής εμπειρίας. Ο συνδυασμός των αναπνοών ( pranayamas ) και των ασκήσεων ( asanas ) βοηθούν τον ασκούμενο να έχει έλεγχο των κινήσεων του και να εμβαθύνει στην κάθε asana όσο του «επιτρέπει» το σώμα του. Με την συστηματική εξάσκηση το σώμα ενδυναμώνει, αποκτά ευλυγισία και ο νους συνειδητότητα. Οι διαφορετικές πρακτικές της έχουν να κάνουν με την διαφορετικότητα στην βασική σειρά των ασκήσεων της Χάθα, στο είδος της αναπνοής που χρησιμοποιούμε και το αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε. Π.χ άλλη δυναμική έχει η Ashtanga Yoga, αλλιώς προσεγγίζει την ευθυγράμμιση η Iyengar Yoga, άλλη προοπτική υπάρχει στην Aerial Yoga και φυσικά αλλιώς θα νιώσεις κάνοντας τις διατάσειςμέσα από την Yin Yoga. Το υπέροχο με το iSoul Yoga είναι πως στο κέντρο μας μπορεί κάποιος να εξασκεί τις διαφορετικές πρακτικές της γιόγκα ανάλογα με τις ανάγκες ή την διάθεση του. Έτσι κ αλλιώς όμως, όπως επισημαίνει ο JigarCor, γιατρός της Ayouverda“Yoga it is not about touching your toes it is what you learn on the way down”.

maxresdefault
Efi’s Secret’s: Η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, είτε αυτός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις είτε σε τραυματισμό. Πιστεύεις πως ο κόσμος προτιμά τη κλασσική γυμναστική, σε ένα γυμναστήριο ή αρχίζει να κατανοεί και να ενστερνίζεται τα ως άνω οφέλη;
I Soul Yoga: Πράγματι τα οφέλη τις γιόγκα είναι πολλαπλά και για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και ως εκ τούτου και της ψυχολογίας μας. Όμως, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε ή την κλασσική γυμναστική ή την γιόγκα, μπορούμε να εξασκούμαστε και στα δύο εφόσον το σώμα μας και η φυσική μας κατάσταση το επιτρέπουν. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο αντιθέτως, η γιόγκα ενισχύει τις αθλητικές μας επιδόσεις λόγω της σωστής λειτουργίας όλων αυτών που αναφέρεις.

vc
Efi’s Secret’s: Βλέπω στο site σας πολλές εναλλακτικές θεραπείες που μου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ξέρω πως λόγω του απίστευτου stress που βιώνουμε απολαμβάνοντας μια εκ των θεραπειών το σώμα και η ψυχή μας γαληνεύουν αφού έρχονται σε αρμονία. Οι ενεργειακές τεχνικές για προσωπική ανάπτυξη, κάθαρση και ενδυνάμωση αποτελεί βάλσαμο πόσο δε αν τις εντάξεις στη ζωή σου. Πως ανταποκρίνεται το κοινό;
I Soul Yoga: Η φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» περικλείει όλη την φιλοσοφία μας. Είναι αδιανόητο στην σημερινή εποχή και με τις γνώσεις που έχουμε από την επιστήμη για την συμπαντική ενέργεια να κλείνουμε τα μάτια στο ενεργειακό μας πεδίο. Το iSoul Yoga είναι το πρώτο ολιστικό κέντρο που αγκαλιάζει τόσο το φυσικό μας σώμα όσο και το ενεργειακό μας πεδίο. Οι άνθρωποι που έχουν εντάξει στην ζωή τους τις ενεργειακές θεραπείες βλέπουν σε καθημερινή βάση τα οφέλη τους. Συγκεκριμένα η Κβαντική μάλαξη ( quantum massage ) που παρέχουμε στα μέλη μας, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός ενεργειακής θεραπείας και μασάζ που θεραπεύει πόνους και χρόνιες δυσλειτουργίες και είναι μια καινοτομία που τα μέλη μας απολαμβάνουν αποκλειστικά στο iSoul. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρώτα ασθενούμε στο ενεργειακό μας πεδίο και έπειτα στο σώμα μας. Η εγκλωβισμένη ενέργεια, οι καταχωνιασμένες σκέψεις να στο πω απλά, εμφανίζονται στο σώμα μας με την μορφή του πόνου. Και κάθε σημείο και όργανο του σώματος μας αντιστοιχεί στο ανάλογο ενεργειακό πεδίο, στις ανάλογες σκέψεις που μας «ταλαιπωρούν». Εκτός από τις ενεργειακές θεραπείες ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, σε πολύ μικρότερη βαθμό έντασης φυσικά, δίνουν τα διαφορετικά είδη μασάζ. Το σώμα αντιδρά σε ερεθίσματα, σαφώς πιο γνώριμα, απολαμβάνοντας την αίσθηση της χαλάρωσης και της ανακούφισης στο υπαρκτό πεδίο. Όλα όμως καταλήγουν σε μια κορυφή που σκοπό έχει την συνειδητότητά μας και την ολοκλήρωση που φέρνει η αίσθηση της ευεξίας και της σύνδεσης με το Εγώ μας, που τόσο εύκολα ξεχνάμε μέσα στην καθημερινότητά μας.

hot4
Efi’s Secret’s: Τι μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία σε κάποιον που αντιμετωπίζει μια βαριά ασθένεια;
I Soul Yoga: Εξισορρόπηση ενέργειας. Ροή. Μείωση του άγχους. Εσωτερική γαλήνη είναι μερικά από τα οφέλη των εναλλακτικών θεραπειών πάντα φυσικά σε συνδυασμό με την κλασσική ιατρική. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ  βρέθηκε ότι η συμπληρωματική θεραπεία με Ρέικι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους, της κατάθλιψης και της κόπωσης. Όπως επίσης και ο Βελονισμός συστήνονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας για τους ίδιους λόγους. Τα οφέλη λοιπόν είναι: Απελευθέρωση της συναισθηματικής έντασης, «καθάρισμα του νου από την αρρώστια που βιώνει το σώμα» ενώ προκαλούνται συναισθήματα εσωτερικής γαλήνης και χαλάρωσης. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κάποιος να διαχωρίζει μια σωματική κατάσταση από την συναισθηματική και την πνευματική του και δεδομένου πως όλα ξεκινούν από το μυαλό μας και τις σκέψεις μας καταλαβαίνεις πόσο σημαντική μπορεί να είναι η προσφορά των εναλλακτικών θεραπειών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο http://efisecrets.gr